Website laten maken | Friesland 7Studio Logo

INFORMATIE

VOOR INSPIRATIE

Foto’s gebruiken voor je website

Voor het integreren van afbeeldingen op je website, is het raadzaam om enkele richtlijnen te volgen met betrekking tot zowel de afmetingen als de bestandsformaten van de afbeeldingen. De grote van de afbeeldingen, ook wel bekend als resolutie, kunnen naar eigen inzicht worden vastgesteld op basis van de beoogde toepassing op je website. Wat betreft het bestandsformaat zijn er weliswaar enige beperkingen, maar de beschikbare opties zijn ruimschoots afdoende en dienen te worden afgestemd op de beoogde toepassingen en doelen van de afbeeldingen.

De beslissingen die je neemt met betrekking tot de afmetingen en bestandsformaten hebben één duidelijke consequentie: de bestandsgrootte. Een grotere afbeelding met meer gedetailleerde informatie resulteert in een grotere bestandsgrootte. En naarmate de bestandsgrootte toeneemt, vertraagt ook de laadtijd van je website voor bezoekers.

Afmetingen en grootte:

Resolutie
Bij het inzetten van je afbeeldingen speelt ook de keuze voor de gewenste resolutie een rol. Over het algemeen is een maximale breedte van 1200 pixels geschikt voor gebruikelijke afbeeldingen, terwijl grotere afbeeldingen, zoals banners, tot wel 2000 pixels breed kunnen gaan. Wanneer je een afbeelding gebruikt die niet groter hoeft te worden weergegeven en een maximale breedte van 500 pixels heeft, is het niet noodzakelijk om de afbeelding naar 1200 pixels breedte op te schalen. Echter, als de afbeelding wel vergroot wordt weergegeven en je van plan bent om deze vergroting op 1200 pixels breedte te tonen, is het raadzaam om de afbeelding daadwerkelijk op 1200 pixels breedte te maken om de kwaliteit te waarborgen. 

Bestandsgrote
De omvang van je afbeeldingsbestanden speelt een cruciale rol in de snelheid waarmee je website laadt. Gewoonlijk wordt deze omvang uitgedrukt in kilobytes (KB). Hoe groter het aantal KB’s, des te langer het duurt voordat de afbeelding volledig is geladen, wat resulteert in een vertraagde website-ervaring. Het is daarom van essentieel belang om te streven naar het minimaliseren van de bestandsgrootte van je afbeeldingen. Bij het ontwerpen van je website lay-out dien je bovendien vooraf rekening te houden met de resolutie van de afbeeldingen.

De grootte van een afbeelding in KB wordt bepaald door twee factoren: de resolutie in pixels en de hoeveelheid beeldinformatie. Zo zal een afbeelding met veel witruimte en een resolutie van bijvoorbeeld 1200×1200 pixels doorgaans een kleinere bestandsgrootte hebben dan een kleurrijkere afbeelding van dezelfde resolutie. 

Het komt regelmatig voor dat we constateren dat foto’s op een verkeerde manier worden ingezet, terwijl het eigenlijk niet aan de foto zelf ligt maar aan het bestand ervan. Het bestand is simpelweg te groot, met overmatig veel pixels en in het verkeerde bestandsformaat.

Indien je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je eigen website en regelmatig afbeeldingen wijzigt, of je nu een actieve blogauteur bent of een webshop beheert, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen die je gebruikt naadloos aansluiten op de lay-out van je website.

Met een WordPress-website kun je eenvoudig een plugin installeren waarmee je automatisch alle afbeeldingen op de gewenste pixelafmetingen kunt aanpassen. Dit bespaart tijd en optimaliseert de visuele ervaring van je site, waardoor je content professioneler oogt en sneller laadt voor bezoekers.

Bestandsformaten

  1. JPG (JPEG): Dit is het meest gangbare formaat voor foto’s op het web. JPEG-compressie behoudt een goede beeldkwaliteit terwijl het bestandsgrootte verkleint. Gebruik JPEG voor foto’s met veel kleurgradaties, zoals foto’s van mensen, landschappen, enz.
  2. PNG: PNG is geschikt voor afbeeldingen met transparante achtergronden of scherpe lijnen, zoals logo’s, pictogrammen en afbeeldingen met tekst. Het biedt lossless compressie, wat betekent dat er geen kwaliteitsverlies is, maar PNG-bestanden kunnen groter zijn dan JPEG-bestanden.
  3. GIF: GIF is handig voor eenvoudige geanimeerde afbeeldingen en afbeeldingen met een beperkt kleurenpalet. Het is echter niet geschikt voor complexe afbeeldingen of foto’s vanwege de beperkte kleurweergave en compressiemogelijkheden.
  4. WebP: WebP is een modern formaat dat zowel een goede beeldkwaliteit als een kleinere bestandsgrootte biedt. Het wordt ondersteund door de meeste moderne browsers, maar niet door oudere browsers zoals Internet Explorer.

Het beste formaat om te gebruiken hangt af van het type afbeelding en de specifieke behoeften van je website. Voor foto’s kun je meestal het beste JPG gebruiken vanwege de goede balans tussen kwaliteit en bestandsgrootte. PNG is handig voor afbeeldingen met transparantie, terwijl WebP voordelig is voor efficiënte compressie.

Optimaliseren 

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voordat je ze op je website plaatst. Gelukkig bestaan er diverse online tools, software en zelfs plugins, zoals die voor WordPress, die je kunnen helpen bij het comprimeren en kiezen van de juiste formaten voor je afbeeldingen. 

Het optimaliseren van afbeeldingen betekent het verminderen van de bestandsgrootte zonder merkbaar verlies van visuele kwaliteit. Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je website snel laadt, wat op zijn beurt de gebruikerservaring verbetert en de kans vergroot dat bezoekers langer op je site blijven.

Voorbeeld

In dit blogartikel wordt de foto met afmetingen van 811×500 pixels gebruikt. Als de JPG-versie van deze foto zou worden ingezet, zou het bestand een grootte hebben van ongeveer 402KB. Echter, door het bestand te converteren naar het WebP-formaat, hebben we een indrukwekkende compressie behaald van maar liefst 93,44%. Hierdoor is de foto nu slechts 26KB groot. Deze aanzienlijke vermindering in bestandsgrootte draagt bij aan een snellere laadtijd van de webpagina en een efficiëntere gebruikservaring voor de bezoekers.


Het gebruik van foto’s kan variëren afhankelijk van de aard van de website. Als je een informatieve website beheert, heb je over het algemeen meer vrijheid en flexibiliteit bij het inzetten van foto’s, in vergelijking met bijvoorbeeld een blogger of de beheerder van een online winkel.

Informatieve websites kunnen foto’s gebruiken om complexe concepten visueel uit te leggen, grafieken en diagrammen te presenteren, of gewoon om de esthetiek van de site te verbeteren zonder een strikte verkoopagenda. Bloggers daarentegen richten zich meestal op geschreven inhoud en moeten selectiever zijn bij het opnemen van afbeeldingen om de tekst niet te overschaduwen. Webshopbeheerders hebben de uitdaging om foto’s strategisch in te zetten om producten te presenteren en te verkopen, waardoor de nadruk ligt op kwaliteit en consistentie om vertrouwen bij de klanten op te bouwen. Kortom, het gebruik van foto’s verschilt sterk op basis van het doel van de website en de doelgroep die wordt bediend.

Tags: 

Categorie: 

LAATST GESCHREVEN INFORMATIE: